9/11/11
EDWARD BURTYNSKY L´Home i la Terra. Llums i ombres
Burtynsky ha captat amb el seu objectiu escenaris naturals manipulats, l’explotació despietada dels recursos naturals del planeta. Ha fotografiat pedreres i mines, l’extracció de petroli, la construcció de dics, la sobreedificació de les ciutats, seguint les grans mutacions del paisatge des del continent Americà fins a la Xina.
Les seves imatges de gran format produeixen una certa sensació de paràlisi, mostren espais gegantins i fantasmagòrics en què l’home, escultor de les grans mutacions mediambientals, apareix en comptades ocasions, minimitzat per la seva pròpia desfeta, en escenaris que es converteixen en pàtria de ningú. Sovint, les eines utilitzades per a la depredació es presenten també minúscules, amb un aspecte rudimentari i sòrdid.
Burtynsky ens proposa fotografies inquietants que provoquen una certa incomoditat en l’espectador, testimonis impressionants d’una lluita èpica i devastadora amb la naturalesa que transmeten una sensació apocalíptica, quasi de day after (dia després), i que, en conjunt, tenen un misteriós atractiu que emociona per la seva força, la seva dimensió i la seva monumentalitat.
El mateix artista, però, apel•la a la possibilitat d’un futur diferent, gràcies al paper central de la cultura: «Perquè és per mitjà de la cultura que parem atenció a les nostres consciències i construïm la nostra història, i és per mitjà de la cultura que l’home pot ser sensible a les conseqüències dels seus actes».
El Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet proposa una mirada a la trajectòria d’Edward Burtynsky a través d’una selecció de trenta fotografies, que constitueixen una de les exposicions més extenses que s’han fet a Catalunya sobre el treball de l’artista.
www.edwardburtynsky.com/
Centre cultural metropolità Tecla Sala
Fins el 26 de gener de 2012
Jacques Léonard. Barcelona gitana
L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta una selecció de fotografies deJacques Léonard (París, 1909 – l ’Escala, 1995). Casat amb Rosario, una gitana de les barraques de Montjuïc, va poder fotografiar la comunitat gitana barcelonina des de dins. D’aquesta activitat d’àmbit domèstic en resten uns 3.000 negatius, des de principis dels anys cinquanta fins a mitjan anys setanta del segle passat, que configuren, possiblement, el fons fotogràfic sobre cultura gitana a Barcelona més important del segle XX.
En el marc d’aquest projecte, l’Institut Francès de Barcelona presentarà a partir del 5 d’octubre l’exposició “Jacques Léonard. Pèlerinage gitan”, una selecció de fotografies dels aplecs del poble gitano a la Camarga (França) i la productora Curt Ficcions Curt Produccions ha realitzat el documental biogràfic Jacques Léonard, el payo Chac, dirigit per Yago Leonard.Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Del 2 de juny de 2011 al 14 de gener de 2012
La qüestió del paradigma. Genealogies de l’emergència en l’art contemporani a Catalunya.
L’exposició titulada “La qüestió del paradigma. Genealogies de l’emergència en l’art contemporani a Catalunya” pretén mostrar el present de l’art contemporani al territori català. Per fer-ho, el comissari de la mostra Manuel Segade ha resseguit l’escena catalana a través d’exposicions, convocatòries i iniciatives diverses tant públiques com privades, amb l’objectiu d’establir una sèrie de genealogies que construeixen ponts entre artistes de generacions diferents que, en conseqüència, marquen camins preestablerts per als creadors emergents. Amb aquest objectiu, també s’estableixen diferents àmbits en l’espai expositiu per mostrar l’estat del desenvolupament de l’escena catalana actual. Aquests àmbits depenen de múltiples condicionants que han articulat –i segueixen articulant– el panorama artístic català, tant des del funcionament del propi sistema artístic (exposicions, convocatòries, joves comissaris, etc.), com des d’aquells trets fonamentals que condicionen la creació catalana avui (sistemes de producció, processos, narracions, edicions, noves iniciatives expositives, etc.).
Aquest plantejament es mostra a través d’obres, publicacions, material documental, textos explicatius per a les diferents seccions de l’exposició i mapes conceptuals, que s’alternaran en l’espai expositiu per ajudar a establir les genealogies que vertebren el discurs general de l’art contemporani emergent a Catalunya.
La Capella
Del 23 de setembre al 27 de novembre
La maleta mexicana. El redescobriment dels negatius de la Guerra Civil espanyola de Capa, 'Chim' i Taro
El 1939, davant l’avenç implacable del feixisme, Robert Capa abandona el seu estudi fotogràfic de París i fuig als Estats Units. El seu col·laborador, Tchiki Weiss, salva 3 capses amb 4.500 negatius d’imatges fets durant la Guerra Civil pel mateix Capa, Chim (David Seymour) i Gerda Taro, els grans mestres del fotoperiodisme de guerra. És la coneguda com a Maleta Mexicana. Desapareguda durant dècades, va ser localitzada a Mèxic i ara, gràcies a la tenacitat de l’ICP per recuperar-la i fer públic el seu contingut, el MNAC presenta part d’aquest valuós material fotogràfi c per primer cop a Espanya. Rodets de negatius que ens mostren la seqüència original de la foto publicada i ens revelen escenes inèdites, alhora que la tècnica magistral dels 3 fotògrafs. Testimoni gràfi c excepcional de la vida al front o a les trinxeres, dels estralls dels bombardejos sobre la població civil o del drama als camps de refugiats, la Maleta Mexicana és un mirall de la nostra història.
MNAC- Museu Nacional d'Art de Catalunya
06 de Octubre de 2011 - 15 de Gener de 2012